Fruitvliegjesval zelf maken

Een fruitvliegjesval kun je heel goed zelf maken. Laatst kon ik weer aan de bak; het stikte van de fruitvliegjes. De oorzaak was een vergeten vuilniszak van de buren die zorgde voor een fruitvliegjesexplosie.

Rottend fruit

Hoe het werkt: de fruitvliegjes komen af op rottend fruit. We moeten ze lokken met de geur van rottend fruit. En hoe weten de fruitvliegjes dat fruit aan het rotten is? – Er is vergisting! En dat ruiken ze al van grote afstand.
Vergisting is een eenvoudig, maar belangrijk proces waar o.a. brood, bier en wijn mee wordt gemaakt. De gist laat zich voeden met (fruit)suikers en het product van vergisting is alcohol en koolzuur.

Benodigdheden fruitvliegjesval

Benodigdheden fruitvliegjesvalMet onze fruitvliegjesval gaan we rottend fruit nabootsen. Wat hebben we nodig?

  • Een beetje jam (dus fruit met extra suikers).
  • Een piepklein beetje gist.
  • Een dopje wijn (dus een spoortje alcohol).
  • Een handig wegwerpbakje met dekseltje, liefst doorzichtig.

Het is niet moeilijk. Gooi alles bij elkaar en roer goed door. Nadat je het dekseltje op het bakje hebt gedaan prik je exact in het midden een gaatje ter grootte van een fruitvliegje.

De val

Gelukkig zijn fruitvliegjes niet bijzonder slim. Er past ook maar één hersencel in dat kleine insectenkoppie. De fruitvlieg ruikt het rottend fruit en kruipt door het gaatje in het midden. Als het fruitvliegje uit het bakje wil kruipen zoekt het naar de uitgang in een hoekje. En zo loopt ‘ie rondjes en rondjes, maar komt niet op het idee om naar het midden te kruipen.

2 antwoorden op “Fruitvliegjesval zelf maken”

    1. Je hebt helemaal gelijk; op tijd afval weggooien helpt preventief. De vuilniszak stond al een maandje bij de buren en de fruitvliegjes bleven niet in de zak. Uiteindelijk heb ik die zak maar naar de container gebracht.

Geef een reactie