Op zoek naar de beste eierbal

Vorige week dacht ik even snel een eenvoudige vraag te stellen op Facebook (in de groep ‘Oproepjes Voor Groningers’):

‘Wie kent een cafetaria in Stad waar ze nog echte eigengemaakte eierballen verkopen?’

Klaarblijkelijk een onderwerp dat veel Groningers aanspreekt en uiteindelijk volgden er in rap tempo 227 reacties en kon ik 83 keer een turfje zetten voor een cafetaria!

Cafetaria Koning aan de Bedumerweg
Cafetaria Koning (foto: website van Cafetaria Koning)

Snel werd duidelijk dat Cafetaria Koning door de meeste Groningers op Facebook gezien wordt als de beste eierbalbakker van Stad. Cafetaria Koning bestaat al lang en is een echt familiebedrijf. Een aantal Facebookers vinden dat de eierballen vroeger nòg beter waren toen broer Robert er werkte. Inmiddels heeft hij zijn eigen snackwagen (Koning’s Snacks) aan de Akeleiweg. Ik ben benieuwd of zijn eierballen ook echt beter zijn.

Een goede tweede werd Restaria Zuid. In de uitzending van 1 augustus van het programma Landinwaarts! werd Restaria Zuid genoemd als de cafetaria waar volgens veel Groningers de beste eierballen te vinden zijn. De ballen worden gemaakt door eierbalbakker Jan de Vries en Hans Donderwinkel (auteur van het boek ‘Gronings eten’) wordt als echte kenner geïnterviewd. En dat moet hij wel zijn, want het beroemde recept van Hermus en Zandstra komt uit het boek van Hans (met een kleine aanpassing).

Uitslag cafetaria met eigengemaakte eierbal
De uitslag welke cafetaria het vaakst werd genoemd als cafetaria met eigengemaakte eierbal

Voor mijn onderzoek ‘Op zoek naar de beste eierbal’ ga ik binnenkort de eierballen vergelijken van:

 • Cafetaria Koning;
 • Restaria Zuid;
 • Friet van Piet;
 • Cafetaria De Paardeschuur;
 • Cafetaria Oosterpark;
 • Het Hof van Beijum;
 • Koning’s Snacks;

Wordt vervolgd…

6 antwoorden op “Op zoek naar de beste eierbal”

 1. Als er een test over Eierballen wordt gehouden dan zou ik, en veel anderen, graag een echte onafhankelijke test zien met duidelijke criteria. Het ziet er nu een beetje uit als, kijkend naar jouw test-adresjes, dat het jouw voorkeurslijstje is en niet een willekeurige of brede test van Delfzijl tot Zwolle en van Bad Nieuweschans naar Drachten.

  1. Dag Hans, allereerst hartelijk bedankt voor je reactie! Misschien was het niet duidelijk genoeg te lezen, maar het gaat mij puur om Groningen-stad en dus om cafetaria’s uit de Stad. En nog iets specifieker: uitsluitend de eigengemaakte eierballen. Ik heb via de Facebook-groep “Oproepjes voor Groningers” een oproep gedaan. De uitslag is n.a.v. de reacties van die groep, dus niet mijn persoonlijke voorkeur. Om het onderzoek af te bakenen heb ik wel nog de 80%-regeling toegepast: het uiteindelijke lijstje bevat ongeveer 80% van de reacties. Dat is om te voorkomen dat ik straks heel veel cafetaria’s af moet, die slechts 1x is aanbevolen door de mensen op Facebook.
   Misschien is het wel een leuk idee om later zo’n onderzoek breder (lees provinciaal) te trekken; ik hoor en lees ook goede berichten van eigengemaakte eierballen in de provincie. Maar eerst eens ervaring op doen in de Stad.

   1. Hoi Rob, nou vooruit, ik geef het toe. Ik maak met mijn bedrijf dit jaar 300.000 eierballen, met de hand, een deel gaat in een langer houdbare verpakking en een ander deel gaat ouderwets in een gebaksdoos naar groothandels. Een heel groot deel gaat naar de Stad. Ik adviseer om bv Maxx en Hoek (Poelestraat resp Grote Markt) in jouw onderzoek mee te nemen want beide smaken komen bij HNG-Food vandaan.
    Overigens zie ik liever een ‘blanco’ jury van buiten de regio want iedereen heeft min of meer een voorkeur gebaseerd op latente ervaringen. (met kerrie, zonder kerrie, kroket-eierbal, hele grote eierballen, eierballen met half-ei)
    Nu de allergenenlijsten online staan en de ingrediënten daar ook staan en veel mensen ‘schoon’ voedsel steeds belangrijker gaan vinden is het misschien handig om dáár ook naar te kijken.
    Wij hebben ons best gedaan en we maken met hart-en-ziel een mooi product dus vergeet ons niet.

    Groet en prettige festdagen,
    Hans Renkema
    HNG-Food, Sappemeer / Groningen

  1. Ha die Roy, als ex-Hoogte bewoner gaat je voorkeur zeker uit naar Koning…
   Zijn in Leeuwarden eierballen te vinden?

Geef een reactie