Amsterdamse eierbal

Foto automatiek Groningen Febo
Automatiek in de avond

In de avond is een automatiek een gezellig gezicht: een muur vol met verlichte verwarmde luikjes waar gefrituurde waren elk in een eigen mini-couveuse liggen. Voor een paar euro mag je een luikje naar keuze openen. En hoewel de snack er mogelijk al een tijdje ligt, geeft het apparaat een gevoel van een gokautomaat met altijd prijs.


Foto eierballen bij automatiek Hoek Grote Markt GroningenHelaas vind je in de schaarse automatieken van Groningen nog nauwelijks een eierbal. En dat terwijl de eierbal dé snack van de stad Groningen is. Maar gelukkig vind je ze nog wel aan de Grote Markt bij cafetaria Hoek: daar liggen heel prominent een aantal eierballen achter het glas te wachten op de lekkere trek van het winkelende of het stappende publiek.

Foto eierbal automatiek bij het Amsterdams Broodjeshuis Zuiderdiep GroningenMaar als ik op een avond langs de nachtautomatiek van het Amsterdams Broodjeshuis fiets, stokt mijn hart en val ik bijna van verbazing van de fiets. Hier worden de eierballen Frietei genoemd. Alsof het hier een Venloose snack betreft!

Zijn die mensen nou helemaal in de war? Is dit een poging om – net als bij de term Amsterdamse broodjes – een Amsterdams cachet te geven aan dit lokale product? Stuur wat mij betreft die frieteieren maar naar Amsterdam. In Groningen hebben we het hier gewoon over… een eierbal.

7 antwoorden op “Amsterdamse eierbal”

  1. Sind die meneer met zijn houten arm daar weg is is de kwaliteit van het amsterdams broodjeshuis ook sterk achteruit gegaan 🙁 Ik mis dus ook de gehaktbal die de lekkerste automaatgehaktbal ter wereld was . Die is vervangen voor frikandellen met een kartonsmaakje .

  2. Dat is een Friet-ei van Laan Snacks. Dat is een diepvriesproduct en bestaat al een jaar of 20. Het Amsterdams Broodjeshuis doet niets verkeerd. Ze zijn bij elke Groothandel te bestellen en het heeft weinig met de eierbal te maken en ook niet met het Venlose Friet-ei, gewoon een slechte kopie 🙂

    1. Dag Hans,
      Geweldige inside information! Betekent dit ook dat dit frietei van binnen (inside) stukjes ei bevat in plaats van een hele? Ik zal binnenkort ’s avonds weer eens langsfietsen en het frietei gaan ontleden. Mijn punt richting het Amsterdams Broodjeshuis blijft natuurlijk wel dat het jammer is dat ze niet echt een eierbal verkopen in de stad waar de eierbal is bedacht.

Geef een reactie