Amsterdamse eierbal (het vervolg)

Op 8 november 2014 schreef ik in het stukje “Amsterdamse eierbal“:

Hier worden de eierballen Frietei genoemd. Alsof het hier een Venloose snack betreft!

Ik had het bij het verkeerde eind. Hans Renkema (Van Genieten) wees in zijn reactie erop dat het bij het Amsterdams Broodjehuis niet om een Eierbal gaat, maar echt om een frietei geproduceerd door Laan Snacks (Royaan). Het maakte me wel nieuwsgierig, want hoe komt dat frietei nou zo verdwaald in Groningen, de stad van de Eierbal, terecht?

frietei
Een frietei van het Amsterdams Broodjeshuis in Groningen

Om te beginnen vermeldt de website laansnacks.nl waar de oorsprong van Laan Snacks ligt:

De geschiedenis van Laan Snacks begint in 1968, het jaar waarin Piet Laan, geholpen door familieleden, zijn eerste kroketten maakte in Bakkum (Noord-Holland).

Duidelijk! – een krokettenbakker en vlakbij Amsterdam.
De andere merken van Royaan: Kwekkeboom en Van Dobben, beide bekende krokettenmerken, hebben een nòg nadrukkelijker Amsterdamse oorsprong en ook nog van jaren eerder. Zo lees ik op de website vandobben.nl dat Aat van Dobben in 1945 een (ehumm) …broodjeszaak opende in Amsterdam.

Eindelijk snap ik waarom men in een Amsterdams Broodjeshuis in Groningen een frietei durft te verkopen! Maar ondanks dat begrip vind ik het toch nog steeds beledigend voor ons authentieke Groninger streekproduct de Eierbal.

Eén antwoord op “Amsterdamse eierbal (het vervolg)”

  1. De eerste Groninger moet nog zijn zaak in Amsterdam beginnen.
    Op die manier zal de authentieke keuken zich nog meer verspreiden.

    Zomerse groet,

Geef een reactie