Asperge eierbal

Dit is Groninger fusion cooking. En de smaak is verbluffend: hier is de allereerste Groninger asperge eierbal!

Hoewel de eierbal een Groningse uitvinding is uit de twintigste eeuw, is de geschiedenis van de asperge in Groningen nog veel ouder. En zelfs ver voordat de asperge op grote schaal in Limburg werd gekweekt, kwam de aspergeteelt in Groningen al voor!1

De asperge eierbalTypisch Gronings dus, en wel op twee manieren tegelijk. Het idee is simpel en bestaat uit de klassieke combinatie van asperge, ei en ham. En om de lat iets hoger te leggen: niet een hard, maar een zachtgekookt ei.

Natuurlijk kon ik niet wachten tot de salpicon overnacht was opgesteven. En ondanks de hulp van de vriezer bleef het omhulsel dus een vrij zachte ragout. Maar qua smaak beslist geen probleem.

Het recept van de asperge eierbal

Schil en kook de asperges kort, samen met de schillen. Het vocht gebruiken we later voor de salpicon, de asperges snijden we in de lengte en in stukjes van 2cm.
Kook een ei, ook kort, zodat het zacht is. Ik kookte het ei 4 minuten, maar het hangt natuurlijk af van de methode die je gebruikt. Maar laat ik er van uit gaan dat je de techniek van het koken van een ei reeds beheerst 😉

Smelt wat roomboter en bak daarin wat bloem voor de roux. Mijn kookjuf had het over “nat zand” en dat is precies hoe het er uit ziet. Gebruik het afgekoelde aspergenat (met een weinig bouillonpoeder) voor het maken van de salpicon. En natuurlijk vergeten we de stukjes asperge niet. Laat de salpicon een nacht opstijven.

Vouw en wikkel het ei in een plak achterham en boetseer de salpicon er om heen. Haal de bal door een geklust ei en haal het door paneermeel. Uiteraard bakken, enz.

Bronnen:
1 Het blog van Groninganus over asperges in Groningen

2 antwoorden op “Asperge eierbal”

Geef een reactie