Eierbal

EierbalDe eierbal is een typisch stads-Groninger snack. Helaas vermeldt Wikipedia momenteel [is inmiddels verbeterd] dat de eierbal een afgeleide van het friet-ei uit Venlo zou zijn. Venloos? – Nou nee, maar loos zijn ze daar wel.
Even verder zoeken levert namelijk op dat de snack als “eigen bedachte” snack van de Automatiek Piccadilly in Venlo geïntroduceerd werd tijdens de opening van die zaak op 6 augustus 1959.

Uit een advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden van 23 januari 1951 blijkt echter dat de Automatiek Sloots uit Groningen al acht jaar eerder met de eierbal adverteerde. Keihard bewijs dus voor de Groninger eierbal, pech voor het Venlose friet-ei!

Grote probleem van de eierbal van vroeger was de korte houdbaarheid van een paar dagen. Hoewel Sloots nog steeds eierballen levert (is horecagroothandel geworden), maakt een goede cafetaria natuurlijk zelf zijn “eigengemaakte” eierbal. Tegenwoordig wordt er ook een houdbare horeca bal geproduceerd (door Aaierbaaln BV) waar Sloots (nu junior) ook weer bij betrokken is.

Recepten van de eierbal zijn her en der op internet te vinden. Zelfs mijn moeder blogde daarover. Het recept is niet moeilijk en begint, zoals bij veel recepten, met een roux als basis. Het bevestigen van de salpicon rond het ei kan echter wel eens lastig zijn.

Enkele tips voor het maken van eierballen:

  • Maak de salpicon (een met een roux gebonden vloeistof met een consistentie nog dikker dan ragout) een dag van te voren zodat die ’s nachts goed koud en stijf wordt in de koelkast.
  • In plaats van een bouillon te maken en die te laten afkoelen kun je ook koud water gebruiken en later, naar smaak, bouillonpoeder aan het mengsel toevoegen.
  • Voeg een beetje citroensap aan de salpicon toe.
Mini-eierballetjes
Mini-eierballetjes

Ook is het leuk mini-eierballetjes te maken. Prima als borrelhapje in plaats van een bitterballetje. Neem hiervoor kwarteleitjes (kamertemperatuur) en leg die 3 minuten in kokend water, vervolgens laten schrikken schrikken in koud water en pellen. Rol ze door de bloem, bevestig de salpicon rond het ei en rol ze door de paneermeel, een geklutst eitje en weer door de paneermeel. Let op: dit kan een dikke kliederbende worden!
Het kan ook minder kliederig. Zorg dat de paneermeel op een plat bord ligt, leg daar een klont salpicon op en spreid het een beetje uit. Zet het bebloemde ei middenin en breng de plak salpicon rondom omhoog. Beetje aandrukken, en als het vast zit voorzichtig optillen, in je hand laten rollen met wat paneermeel alsof je dobbelstenen schudt. Frituur de eierballetjes zo’n 3-4 minuten op 175°C.

4 antwoorden op “Eierbal”

    1. Het krokettenboek van Johannes staat al op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas. De uitdaging: een perfecte salpicon rond een zachtgekookt ei…

Geef een reactie