Mollebonen

MollebonenStadjers, de stads-Groningers (“Grunnegers oet Stad”), noemt men van oudsher ook wel “Mollebonen”. Mollebonen zijn geroosterde licht gezouten paardebonen die van oudsher in de provincie Groningen en in de stad Groningen worden gegeten als snack.
Paardebonen zijn een soort tuinbonen. Of de paardeboon nu echt een aparte soort is, of dat de paardeboon een tuinboon ís en in het gebruik als veevoeder paardeboon genoemd werd, heb ik niet kunnen vinden. In mijn kindertijd in Groningen heb ik ze in elk geval nooit gezien of gegeten, maar ik kende ze wel van de verhalen tijdens de verjaardagen bij mijn grootouders. Gelukkig worden ze de laatste jaren weer geproduceerd en verkocht als authentiek Groningse lekkernij. Ter promotie van de stad Groningen heb ik dan ook een zakje Mollebonen als geschenk voor gelegenheden bij vrienden, kennissen of zakenrelaties in de auto liggen.

Broad beanVandaag was ik gezellig met mijn moeder aan het shoppen in Amazing Oriental, een Aziatische supermarkt met een vestiging in Groningen. Leuk om te snuffelen tussen al die Aziatische producten. Mijn oog viel op een bijzonder zakje met Taiwanese(?) karakters en een klein stukje Engelse tekst: “hot prepared broad bean”, luidde de tekst op het zakje. De inhoud, zichtbaar door het kijkvenster, leek warempel wel op Mollebonen! En ja hoor: het gaat hier om met zout en chili geroosterde tuinbonen…

Zou die Molleboon nu een Aziatische, misschien zelfs Indische, oorsprong hebben? Ja! – volgens Wikipedia wel, want er staat bij Molleboon: “De bonen werden geroosterd in een mol, een soort wok. Dat van oudsher een wok of wadjan werd gebruikt voor het maken van mollebonen is niet zo vreemd, want waarschijnlijk kwam het recept uit voormalig Nederlands-Indië.” Leuk om te ontdekken dat zoiets authentieks Gronings een oorsprong heeft in het koloniale Nederlands-Indië. Salamat makan!

4 antwoorden op “Mollebonen”

  1. Mooi! Ik ontdekte ze vorige week in een toko in Tilburg. Andere verpakking. Tuinboon, palmolie, knoflook en zout. Heerlijk. Hoe zou je ze zelf kunnen bereiden: met gedroogde of verse bonen. Gedroogd in de wok met de aangegeven ingredienten?

    1. Ik zou verse of geweekte gedroogde bonen proberen te roosteren in de oven. Met gedroogde vermoed ik dat er een bezoek aan de tandarts volgt 😉

Geef een reactie