Oranje speelgoed telefoontjes

oranje speelgoed telefoontjes jaren zeventigIn de jaren zeventig speelde ik als kind bij een vriendje thuis aan de Venuslaan. Hij had, net als zijn broertje, een telefoontje op de kamer staan en met die telefoontjes kon je onderling bellen. Daarmee kon je, met de kamerdeuren allemaal dicht, lekker geheimzinnig doen.

Basisschema van de telefoonverbinding
Basisschema van de telefoonverbinding (uitgebreide info kun je vinden op www.telefoonmuseum.eu)

Onlangs kocht ik zo’n setje op Marktplaats. De techniek is eenvoudig doch vernuftig; de basis bestaat uit simpele onderdelen: 2 microfoontjes, 2 luidsprekertjes en 4 dikke batterijen (C).

Het vernuft zit hem in het luidsprekertje, dat tevens het belletje is. Het wordt bediend door een aparte, derde draad (niet opgenomen in het schemaatje hiernaast).
Door het ontbreken van een metalen bel als klankkast krijg je zo geen helder, maar een soort piëzo-achtig geluid.

getekende-telefoon-2015Maar om als kind te spelen heb je zelfs dat allemaal niet nodig. Je hebt maar 1 onderdeel nodig en dat is je eigen fantasie.

Kinderen van nu fantaseren over andere telefoons dan over draaischijftelefoons uit de jaren zeventig. En laatst mochten we zo’n moderne telefoon hebben: een echte zelf getekende smartphone!

8 antwoorden op “Oranje speelgoed telefoontjes”

 1. beste Rob, bedankt voor je blog! ik heb ook een setje telefoontjes op de kop getikt (creme wit 🙂
  en ze hebben gewerkt, maar nu lijkt 1 van de microfoontjes in de hoorns stuk. en aangezien alles in serie geschakeld is, werken ze nu niet meer….
  Heb jij misschien enig idee hoe we dit kunnen oplossen? #dtv
  Kim

  1. Dag Kim,
   Leuk te lezen dat ze ook in creme wit bestaan! Uiteraard zou een ander microfoontje helpen. Voor tijdelijk misschien eens proberen te overbruggen?
   Vriendelijke groeten, Rob

 2. Hey Rob,

  leuke blog heb je hier 🙂

  Ik had echter vraagje ivm met de oranje speelgoedtelefoon. Wil je me eventueel een e-mail sturen zodanig dat ik je mijn vraag kan mailen ?

  alvast bedankt en met vriendelijke groet,

  Dieter

  1. Dat herken ik; ik kreeg in december een telefoon (€10) zonder de poespas erbij. Dus ook zonder fototoestel, slechts een gewone betrouwbare basis belbak. Prima tevreden mee.

 3. Bellen wat is dat?

  Allerlei sociale media worden er met smart devices gebruikt.
  Maar iemand opbellen doet men niet meer.

  Waarbij ik moet toegeven dat dit ook voor mij geld.

  Vriendelijke groet,

Geef een reactie