De Bierkaai

Sail Amsterdam 2015Aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam is brouwerij De Prael gevestigd.
Een historische plek, want juist hier was de legendarische bierkaai (bierkade), waar in vroegere tijden de schepen met zware biertonnen gelost werden door onoverwinnelijke sterke mannen.
In het hedendaags Nederlands kennen we nog de uitdrukking “vechten tegen de bierkaai”, daar was dus simpelweg geen beginnen aan!

Tijdens de laatste dag van Sail Amsterdam lag de IJhaven nog vol met schepen van overal ter wereld vandaan. Dorst gekregen van de brandende zon kreeg ik het idee om “even” de binnenstad in te gaan om brouwerij De Prael te bezoeken, met twee speciale biertjes op het oog.
Maar of dat een goed idee was op dat moment? – Wat een mensenmassa. Verkeersregelaars deden hun best om alles in goede banen te leiden, maar het was vechten tegen de bierkaai…

rubberen_robbie_en_willekeVandaag was het alweer een heerlijke zomerse dag en met de biertjes gekoeld klaarliggend, dus tijd om eens te proeven.

Willeke deed mee en nam de “Willeke”, een toegankelijke blonde tripel. Over de smaak van Willeke kun je lezen op het Speciaal biertjesblog.

Zelf nam ik de “Rubberen Robbie” een rookbier op basis van porter, dat De Prael in samenwerking met Oedipus (Amsterdam Noord) heeft gebrouwen. Best wel een heftig biertje, maar gelukkig was de rooksmaak niet tè zwaar. De banden vlogen nog net niet in de fik, zeg maar.

Maar het effect van Rubberen Robbie? – Hou op, schei uit, dat kun je horen op Youtube.

rubberen_robbie

8 antwoorden op “De Bierkaai”

Geef een reactie