Wad? – Mollebonen!

wad is dit nou?Twee jaar geleden schreef ik over Mollebonen en de ontdekking van de Aziatische variant daarvan in een Aziatische toko hier in Groningen.

Inmiddels ben ik over de herkomst van de naam toch een andere mening toegedaan. Ik denk dat het verhaal van de gemoute boon1 meer op waarheid berust dan het verhaal van de ‘mol’, een soort wok of wadjang.
Ik kan me namelijk niet zo goed voorstellen dat de bakkers van vroeger (die de mollebonen bakten) een wok of een wadjang hadden klaarstaan. Dat is meer iets voor de Chinees-Indische restaurants van tegenwoordig. Maar het weken van de boon tot aan het ontkiemen en het vervolgens roosteren daarvan, dat is onmiskenbaar het moutproces dat we ook kennen van de bereiding van bier.

Tijdens een recent bezoek aan Vlieland, voor Groningers een stukje ‘buitenland’, deed ik een nieuwe ontdekking in de plaatselijke Spar. Geen pinda’s dit keer, maar geroosterde Paardebonen in het schap met Waddendelicatessen.
Waddendelicatesse? – ammehoela! gewoon Mollebonen uut Stad.Waddendelicatessen Paardenbonen

[NB Niet geheel ’toevallig’ zijn de geroosterde Paardebonen op exact dezelfde wijze verpakt als de Grunneger Mollebonen]

Meer Mollebonen:
1 Wat zijn mollenbonen? – van Harry Perton.
2 Mollebonen bie touvaal ontdekt? – mooi stuk in het Gronings over de Molleboon (van Henk Scholte).

Eén antwoord op “Wad? – Mollebonen!”

Geef een reactie