Nieuwe computer

Het is een raar gezicht: we kijken naar een $ 9 computer!

Oké, ik geef het toe: het monitor leidt af. Het is een bakbeest van een Philips tv van bijna een meter breed. Waar het om gaat zit links op de rand van de tv. Het is een mini-computertje van zo’n 4 bij 6 cm. En dat voor de prijs van $ 9, omgerekend iets meer dan € 8.

Het is leuk om de specs te vergelijken met mijn eerdere “Nieuwe computer“:

Toen: Nu:
Naam: TRS-80 (Tandy/RadioShack) CHIP (Next Thing co.)
Bouwjaar: 1983 2015
Prijs: omgerekend bijna € 4000 iets meer dan € 8
Processor: 8-bit (Z80) 2 MHz 32-bit (ARM Cortex-A8) 1 GHz
ROM: 14 Kb 4 Gb
RAM: 48 Kb 512 Mb
Beeldscherm: zwart/wit, geïntegreerd kleur, extern aan te sluiten via video output
En verder… floppydisks wifi en bluetooth
Detail of the CHIP
De CHIP van dichtbij

Afgelopen zomer besloot ik te investeren in de CHIP. Deze week ontving ik daarom een mysterieus pakje uit België. De CHIP werd speciaal voor de crowdfunders (de ‘backers’) eind december 2015 verzonden vanuit Hongkong en over de wereld verspreid. Leuk, leuk, leuk! Gelijk maar aan de slag.

De CHIP heeft een micro-USB voor de voeding, een USB-aansluiting (hier gebruikt voor een draadloos toesenbord en draadloze muis) en een video uitgang (3,5 mm. video jackplug) voor een tv. Persoonlijk had ik liever een VGA-aansluiting gehad, maar de makers hebben hun redenen gehad. Dus heb ik straks een speciale converter nodig :-(.

Erg fijn is de geïntegreerde wifi en het voorgeïnstalleerde besturingssysteem. Gewoon alles aansluiten. Voor de aansluiting aan de tv heb ik een verloopje (van jack naar tulp) erbij gekregen.

Het leuke is: in de zending zaten maar liefst twee stuks. Dus laat ik mijn vader deze keer ook maar eens een nieuwe computer geven…

Meer weten?
www.getchip.com

Eén antwoord op “Nieuwe computer”

Geef een reactie