Tomato Kiss

french-kiss-by-allan-ajifoVorig jaar kregen we vrienden op bezoek om gezellig bij ons te komen eten.
Dat leverde ietwat paniek! We hadden al zo vaak heerlijk gegeten bij hún. Wat moet ik die mensen nou als tegenprestatie serveren?

Iets om goed over na te denken. Food For Thought dus. En zoals het vaker bij mij gaat met stukjes tekst die je ook in een songtekst kunt terugvinden: de bijpassende muziek blijft dan de hele tijd in mijn hoofd doorspelen.

Het werd het thema van de avond. Bij elk gerecht werd een bijpassend stukje muziek geserveerd. De avond werd een klein succes en we hebben allemaal heerlijk gegeten!

Op een zaterdagavond luisterde ik naar muziek van Bill Evans en Toots Thielemans (van de CD Affinity) en in het bijzonder naar het schitterende nummer Tomato Kiss op YouTube. Misschien herken je het nummer wel van het programma ‘De Vloer Op’ van een tijdje geleden (toen het als intro werd gebruikt). Het nummer fascineerde mij. Welk gerecht past daar nou bij? – Het liet mij niet meer los. Het resultaat mag er zijn.

Tomato Kiss – het recept

(voorgerecht voor twee of vier personen)Tomato Kiss

Ingrediënten:

 • de bovenste helft van 4 tomaten
 • 60 gr. zachte geitenkaas (koop je die van de Aldi, dan heb je het over ongeveer 3,5 schijfje)
 • 1 in vierkante millimeter blokjes gesnipperde spaanse peper
 • 1/2 blikje ansjovis, d.w.z. 4 à 5 mini-filetjes
 • 3 teentjes fijngehakte knoflook
 • 1 gesnipperde lente-ui of wat bieslook*
 • lekker wat vers gemalen zwarte peper
 • rozemarijn, geritst en fijn gehakt van ongeveer twee takjes
 • tijm, geritst van ongeveer vier takjes
 • honing, om het vulsel smeuïg en iets minder geitig te maken
 • rucola

Bereiding:

 1. Halveer de vier tomaten; we gebruiken alleen de bovenste helften. Gebruik een appelboor om een mooi gat te maken op de plek waar het kroontje heeft gezeten en verwijder de zaadlijsten en inhoud van de tomaat aan de binnenkant.
 2. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten van de spaanse peper en hak het fijn, net als de knoflook en de rozemarijn. Hou je van extra pittig, laat dan de zaadlijsten zitten.
 3. Bak en verpulver de ansjovis. Roer de knoflook er door heen en bak deze even mee.
 4. Meng de geitenkaas met de ansjovis-knoflook-prut en roer (van het vuur) de spaanse peper, de lente ui, de rozemarijn en de tijm er door heen. Breng op smaak met zwarte peper en gebruik wat honing om het mengsel smeuïger te maken.
 5. Vul de tomaten met het geitenkaasmengsel en doe ze in een ingeoliede ovenschaal. Zet het geheel 5 minuten onder de grill en chill…

Serveren:
Op een bedje van rucola. Het kan ook prima lauwwarm geserveerd worden.

Tomato Kiss – het resultaat

Het is een lekkere pittige smaakbom die een beetje apart is. In die zin past het prima bij de muziek. De lente-ui is wel wat aan de scherpe kant (in de zin van ui). * Wellicht is het beter die te vervangen door bieslook.

4 antwoorden op “Tomato Kiss”

Geef een reactie